Bekkenfysiotherapie richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina ondersteunt.

De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat de urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen ook bij aan de stabiliteit van het bekken en ze hebben een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden.

Veel voorkomende klachten die door een bekkenfysiotherapeut behandeld worden zijn o.a. ongewild verlies van urine en/of ontlasting, pijnklachten in de onderbuik, bekken of bekkenbodem en tijdens het vrijen, plassen of ontlasten. Maar ook erectie- of ejaculatieklachten en bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling.

Tijdens het eerste consult worden de klachten grondig geïnventariseerd. Tijdens een volgende afspraak wordt er een bekken-fysiotherapeutisch onderzoek gedaan en wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.
De bekkenfysiotherapeut, Esther in onze praktijk, helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen. Ook met vragen op seksueel gebied kunt u bij onze fysiotherapeut terecht. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.