Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel m.a.v. een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht, Lymfeoedeem begint meestal met een toename van spanning in de huid: het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid , pijnlijk of tintelend gevoel. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaats vinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Lymfeoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfeoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn: dan wordt het primair lymfeoedeem genoemd.

Lymfeoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u een lymfeoedeem ontstaat, neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. De oedeem fysiotherapeut dat dat is Jolanda in onze praktijk, behandelt niet alleen het lymfeoedeem adequaat maar is tevens deskundige op het gebied van bewegen en houding.

De oedeem fysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Zij maakt ook gebruik van manuele lymfedrainage, een specifieke massage techniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de fysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om de vochtophoping tegen te gaan.