Door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht ontstaat er een abnormale ophoping van vocht in het weefsel, ook wel oedeem genoemd.

Er zijn twee vormen van oedeem, die zich onderscheiden door de oorzaak van de problemen:
•Primair lymfoedeem, aanwezig vanaf de geboorte, door een gebrek aan lymfbanen
•Secundair lymfoedeem, ontstaan na een operatie, bestraling of bijvoorbeeld langdurige spataderen en infecties

Een oedeem kunt u herkennen aan een dikker uitziend lichaamsdeel.
Dit deel kan zwaarder aanvoelen en tintelingen geven.
Vaak kunt u met het betreffende lichaamsdeel minder doen en verergeren de klachten bij belasting of blootstelling aan warmte.
Daarnaast kunnen de huid en de nagels er anders uitzien.

De behandeling van een oedeem door de gespecialiseerde fysiotherapeut Jolanda Visseren kan bestaan uit:
•Manuele lymfedrainage Dit is een massage techniek gericht op de stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van de niet-aangedane lymfevaten en knopen.
•Compressie therapie Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden.
Deze bandages zijn vervelend maar een belangrijk onderdeel van de therapie.
Als het overschot aan vocht weg is zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
•Oefentherapie In veel gevallen bestaat er naast lymfeoedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied.
Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn mede door het lymfeoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.
•Ademtherapie Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
•Voorlichting U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan.
Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
•Lymfetaping Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft .
Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel m.a.v. een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht, Lymfeoedeem begint meestal met een toename van spanning in de huid: het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid , pijnlijk of tintelend gevoel. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaats vinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Lymfeoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u een lymfeoedeem ontstaat, neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. De oedeem fysiotherapeut dat is Jolanda in onze praktijk, behandelt niet alleen het lymfeoedeem adequaat maar is tevens deskundige op het gebied van bewegen en houding.